torsdag 14 februari 2013

Det är dags att komma hem!

"De som söker Herren ska lova Honom. Era hjärtan ska leva för evigt! Alla jordens ändar ska tänka på det och omvända sig till Herren. Hednafolkens alla släkter ska tillbe inför Dig!"
Ps 22:27-28

När kristna tala om omvändelse så blir det ofta fel. Synden står i fokus, och "du måste sluta med detta, och detta; du måste lägga det av dig - sen kan Gud vara med dig igen."


När Bibeln talar om omvändelse så är fokuset något annat. I Gamla Testamentets "sub" (som bland annat används här ovan i Ps 22) och i Nya Testamentets "epistrepho" (t.ex. Luk 1:16) så är betydelsen "Att komma tillbaka" eller "Att komma hem".

Fokuset är alltså inte synden du måste arbeta med och "lyckas" göra dig av med - fokuset är helt enkelt att komma tillbaka dit du hör hemma - att gå hem!
Det fanns en ung man i Bibeln som svek sin familj, tog ut sin del av arvet innan pappan dött(!) och lämnade familjen för gott. Han levde i mörker - det var spännande, tillfredsställande och attraktivt för en period - men det slutade i mörker på insidan, smärta och ensamhet.
Han insåg att han gjort fel och ville omvända sig. Hur gjorde han det? Han gick hem!

Han visste inte hur pappan, som han svikit så grovt, skulle reagera. Kanske kunde han ändå få arbeta som en dräng, eller åtminstone en slav, på pappas gård igen.
Han hade ingen aning om att pappa varje dag lyfte blicken och tittade ut över horisonten med ett brustet hjärta, en oro, och en längtan att få se sin son igen. Dagen då han ser något skymta i fjärran tvekar han inte en sekund, utan springer mot sin son, kastar sig runt hans hals och gråter. Hans son har kommit hem! Kommit tillbaka där han hör hemma! Till sin familj! Platsen han var född och skapad för.
(Hela berättelsen finns i Lukas 15)
Kanske känner du som läser det här inte Gud. Kanske har du aldrig ägnat Honom en tanke, eller så längtar du nyfiket efter Honom, men tror att du inte är värdig. Vet du vad? Vem du än är: Det är dags att komma hem!

Kanske är du en kristen som misslyckats i din egen kraft; som har brottats med ett berg av synd och skuld. Vet du vad? Lyft blicken, titta över axeln och se din Pappas kärleksfulla ögon. Det är dags att komma hem!

Att vända om betyder att komma hem. Att komma tillbaka. Med det fokuset får Jesus all uppmärksamhet och synden krymper. Med det fokuset ser vi Faderns kärlek och inte syndens tyngd.

Vem du än är: Kom hem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar