måndag 8 april 2013

Vad Jesus bryr sig om.

"Sen öppnade [Jesus] [lärjungarnas] sinnen så att de förstod [det Gamla Testamentet]. Och Han sa till dem: "Det står skrivet att Messias ska lida och på tredje dagen uppstå från de döda, och att omvändelse och syndernas förlåtelse ska predikas i Mitt namn för alla folk, med början i Jerusalem. Ni är själva vittnen till detta! Och jag ska sända er vad min Fader har lovat. Men ni ska stanna här i staden tills ni har blivit beklädda med kraft från höjden."
Luk 24:45-49

Här i Lukas hittar vi första mötet mellan Jesus och lärjungarna efter det att Jesus uppstått från de döda. Ett omtumlande möte där Jesus får ta god tid på sig att överbevisa lärjungarna att det faktiskt är han som är hos dem. Det sista de vet om Jesus är ju att han plockades död ner från ett kors, tre dagar tidigare. Uppskakade, förvånade, tvivlande och glada tar det en stund innan de fattar att det verkligen är han.
Nåväl, när de nått så långt är det intressant att se vad Jesus faktiskt säger till dem.
Jag menar, detta är påsksöndagarnas PÅSKSÖNDAG! Detta är när det verkligen hände! Vad är då Jesus ivrig och angelägen om att få fram? Vilket blir hans "påskbudskap"? Vad är det som ligger längst upp i hans hjärta?

Ja, inte är det ett samtal om reliker eller kyrkopolitik. Inte heller ett intellektualiserande av Hans korsdöd, övertolkande av profetiska berättelser i Bibeln, eller ett seminarium om kontemplation, munkar och kloster. Det handlar inte om liturgins kraft, om Roms andliga betydelse eller människors inre resor. 

Det handlar om två saker:

1. Budskapet om Jesus ska predikas för ALLA FOLK! I hela världen! Och NI ska vara de vittnen som gör jobbet! 

2. Ni ska göra det så snart ni blivit beklädda i den helige Andes kraft! 

Detta var i Jesus sinne under hans tre dagar i dödsriket. Detta var det allra första han ville få fram och fort sända ut sina lärjungar till. 
40 dagar senare, efter mer tid tillsammans, mer undervisning och förberedande samtal (bibelskola!) med lärjungarna drar han. Han bryr sig inte ett skvatt om att under dessa 40 dagar besöka skriftlärda, politiker eller "inflytelserika" personer. Han förberedde de sina, de enkla fiskarna och tullindrivarna, att bli inflytelserika - i Hans namn och i den helige Andes kraft!
10 dagar efter att han dragit blir lärjungarna andedöpta och beklädda med kraft. Sen välter de upp och ner på hela världen. Fortfarande. Genom dig och mig - OM, och bara om, vi sätter Jesus två punkter högre än all annan prioritering i våra liv.
Är du där? Är du beredd att omprioritera? Eller kommer du förbli ofokuserad på villospår hela livet?

Välj igen. Välj rätt!
1. Budskapet om Jesus till folken!
2. Genom den helige Andes Kraft!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar