tisdag 16 mars 2010

Var är din skatt?

Samla era skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl. Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara.
- Jesus

Har du förstått vad Jesus menar när Han ger oss detta 2 000 år gamla uttalande? Jag förstod på nytt igår när jag läste Bibeln.

Josef och Maria var två tonåringar som trolovat sig. Det innebar att de var rättsligt bundna till varandra, men fortfarande bodde var för sig hos sina föräldrar. De arbetade och sparade ihop pengar, för att efter ett år kunna förenas i ett äktenskapsförbund.

I Matteus första kapitel står det att "det visade sig att [Maria] var havande..." Hur visar det sig? Jo, genom att magen börjar puta ut! Josef såg alltså med sorg i hjärtat att hans trolovade var gravid! Och inte bara han såg det, utan ALLA som träffade Maria förstod.
Lagligt sett borde nu Josef direkt bryta trolovningen och aldrig gifta sig med denna "äktenskapsbryterska". Lagligt sett kunde hon även stenas...

Men Josef älskade Maria för mycket, så han beslöt, med ett brutet hjärta och tårar i ögonen att skilja sig från henne i hemlighet. Förstår du vilken enorm kamp han utkämpade och hur många tårar han grät?

DÅ talar en ängel till honom i en dröm, och förklarar att Maria inte varit otrogen, utan att barnet är Guds; att Messias ska födas, och att Josef ska ta hand om Maria och barnet.
När han vaknade gjorde han som Gud befallt och tog Maria till sin hustru; långt innan seden egentligen angav.

Ok, häng med mig nu:
1. Maria var uppenbarligen gravid!
2. Utåt sett bestämmer sig Josef att gifta sig med henne långt tidigare än normalt.

=
ALLA "förstod" att Josef var den som gjort Maria med barn och nu skyndade på äktenskapet för att "rätta till" problemet.

Resten av Josefs liv fick han troligtvis gliringar och skratt bakom ryggen; han var mannen "som inte lyckats hålla fingrarna eller lusten i styr!" Han var pappan vars första barn var "oäkta". Han fick ryggdunkningar av "grabbarna" när de skrattade och sa "bra försök till räddning Josef, men Jesus föddes ju bara fem månader efter ert bröllop! Ha, ha, ha!"
Gud hade talat till Josef, och han lydde! Han betalade ett HÖGT pris! Han betalade med sitt rykte och sitt namn! Han betalade med hånskratt och missförstånd. Han gjorde det möjligt för Jesus att växa upp tryggt och kärleksfullt - men han fick aldrig skörda här på jorden!

Förutom när Jesus är tolv år så möter vi aldrig Josef mer i Evangelierna. Däremot möter vi Maria och Jesus bröder gång på gång. Det betyder att Josef dog någonstans mellan att Jesus var tolv och att han klev in i tjänst runt 30-års ålder.
Josef hade betalt ett högt pris, och trots att han fått mer än en dröm när Jesus föddes, och trots att Jesus var speciell som barn, så hade han tvivlat många gånger. Var pojken han såg och älskade som sin egen förstfödda son verkligen från Gud? Kunde Han vara Messias? Kunde profetiorna verkligen handla om Honom? Josef fick aldrig veta!
Kanske tvivlade Josef för resten av sitt liv - men han betalade priset och lydde Gud!
Han fick aldrig skörda sin sådd som en skatt här på jorden, tvärtom så kostade det honom mycket, men jag misstänker att hans skatt i himlen liknar ett berg av guld....

Hur ofta är inte du och jag fokuserade på att få "skatteåterbäring" här på jorden? Vi vill så ofta ha ära, berömmelse och skörd när vi lyder Gud.
Stanna upp en stund och tänk efter: Var är skatten mest värd? Ett ögonblicksliv här på jorden, eller i en evighet i himmelriket?

Tänk på vad du säger. Tänk på vad du gör. En dag står du till svars för ALLA ord du sagt, ALLA motiv du burit, och ALLA riken du byggt.
Samla en skatt i himlen...

3 kommentarer: