onsdag 23 september 2009

Är du "lagom"?

Har lyssnat mycket på en fantastisk förkunnare som heter David Cartledge det sista. David var med och reformerade hela den australiensiska pingströrelsen förra århundradet, och det är på grund av honom, och ett fåtal till, som vi kan se megaförsamlingar som Hillsong växa fram i Australien idag.

David dog för några år sedan, men hans undervisning, rejält bibelförankrad, håller än! Det brinner i hjärtat på mig när jag lyssnar på 21st Century Apostles, eller läser en av hans böcker: Den apostoliska revolutionen.

Lyssna bara vad han dundrar på med på första CD-skivan i 21st Century Apostles! Jag har gjort mitt bästa i att översätta:

"Lagom är vad den misslyckade påstår sig vara när hans vänner frågar honom varför han inte lyckas fullt ut. Lagom är toppen av botten, det bästa av det värsta. Botten av toppen, det värsta av det bästa.

Vilken av dessa är du?

Lagom betyder att vara medioker och obetydlig. Att vara lagom är den lates undanflykt när han saknar mod nog att stå upp i livet. Det är att leva på ständiga misstag. Att vara lagom är att ta upp plats utan syfte. Att ta resan genom livet men att aldrig betala biljetten. Att inte ge något intresse åt Guds investering i dig.

Att vara lagom är att fylla livet med tid, snarare än att fylla tiden med liv. Det är dödtid, snarare än att arbeta till man dör.

Att vara lagom är att bli bortglömd när du väl lämnar jordelivet. De som lyckas blir hågkomna för det de nådde, de som misslyckas för att de försökte, men de som lever lagom, den tysta majoriteten, blir bara bortglömd.

Att vara lagom är att begå det största brottet man kan mot sig själv, mot mänskligheten och mot Gud.

Den mest tragiska gravskriften är denna: Här ligger Herr och Fru Lagom, Här vilar kvarlevorna av De-som-kunde-ha-blivit-något-mer än vad de sa och trodde: Att de vara bara lagom.

Jag tror på idén att Gud gjort en enastående investering i var och en av oss! Miljoner och miljarder celler, neuroner, gener och DNA – alla bär på ett unikum, något så enastående unikt – du saknar jämförelse. Att då inte hitta sin plats eller slarva bort det på något annat är och förblir ett brott. Ett tragiskt brott!

En av våra största frågor i västsamhället är om det finns liv efter döden. Jag tycker att en långt mycket viktigare fråga är om det finns liv innan döden...

Att jobba för Gud, att kliva in i en tjänst, antingen som främsta ledaren i ett arbete, eller ett supportledarskap, eller att bara jobba för Gud – det måste lyckas! Varför? För att Gud är arbetsgivaren!

Blir inte människor frälsta, Guds rike växer, satans rike krymper, då är det fel ledare eller så gör ledaren fel! Ibland hör jag det så löjligt: Ja, åtminstone så var han trogen i sin tjänst. Världens sämsta bortförklaring!!

Han var åtminstone trogen.. Vi har lagt helt fel betydelse i det ordet!! Att vara trogen, faithful på engelska, är att vara full of faith! Full av tro! ”Han är åtminstone trogen..” Nej, Han är inte trogen – han är bara vanlig/lagom! Bara för att en pastor/andlig ledare är i kyrkan och predikar varje söndag gör dem inte trogna, inte om de inte är fulla av tro....

Var inte lagom! Bli något mer!"


Tycker du att David är tuff? Kanske det - han var i alla fall inte lagom... Och det han gjorde i livet kommer aldrig någonsin att glömmas bort!
Ha det!

3 kommentarer:

  1. åh så bra... tack Daniel för en grymt bra blogg!

    SvaraRadera
  2. Det ligger mycket i vad David Cartledge skriver. Men det finns en helt annan sida av myntet som oftast glöms bort.

    Det är Jesu Ande som tänder människor så de blir "on fire" för Jesus. Inte karismatiska och dominanta ledare som med raljerande och hårdhet får folk att steppa efter deras pipa. Jesus varnade mycket om att utöva sin andlighet i det offentliga och för andras ögon och uppmanar oss att gå in i vår kammare och både bedja och ge. Andlighet och om människor är helhjärtade bedöms inte av det yttre utan av Guds ande på insidan. Det som för människor kan se ut som "lagom" kan i själva verket vara totalt tvärtom och fullt av liv och kraft.. men inte i mänskliga ögon och bedömt av våra "andliga" mått. Glöm inte bort det i din iver..

    SvaraRadera
  3. 1kor 13:1-3 Borde läsas oftare i tros kyrkorna där man vinner 1000 tals men förlorar i längden för man vet inte vad kärlek är.

    Tror inte det är fallet i erat sammanhang men jag har varit med i tros rörelsen tillräckligt länge för att se baksidan av en alltför offensiv trosundervisning utan kärleksbudskap.

    Där det blir mentalkrystade trosrader och mantraläsning av bibelord och sekterism och köttslig prestation och lagisket som binder människor att bli allt det Gud vill att dom skall bli.

    Varje vecka är det ett nytt område som skall behandlas och man skall helgas som i sin tur ger pastorn mer makt och hans syn på församlingen kopieras till andra församlingar och fler människor tror att det är så en kyrka skall vara.

    Tur att Gud är god trots allt. :)

    SvaraRadera