tisdag 21 februari 2012

"Jag vill bli en ledare!"


Jag möter många unga människor i mitt resande, på våra skolor och i min församling som gärna vill bli ledare - fantastiskt! För:

"Om någon gärna vill få en församlingsledares tjänst, så önskar han sig en god uppgift." (1 Tim 3:1)

För några år sedan hade jag väldigt lätt att se de talangfulla - de som var superduktiga inom ett speciellt område, och glänste där. Oslipade diamanter som börjat blänka. Det var lätt att rent mänskligt se dem arbeta nära mig och växa som ledare. Tyvärr har jag fått se alltför många av dem göra vitala misstag som ledare eller medarbetare.
Talang gick före karaktär. Idag är det precis tvärtom när jag ser och letar efter unga människor.
 
Timoteus byggde en stor församling i Efesus, och i takt med att den växte behövde han ständigt sätta in nya ledare på olika uppgifter och olika nivåer. Han ber då sin andliga pappa Paulus om råd, och Paulus svar kommer här i 1 Timoteusbrevet kapitel 3.

Det intressanta är att Paulus inte säger något om talang eller gåvor - istället ger Paulus Timoteus en lista på vilka karaktärskännetecken en ledare måste ha. Detta är en lista som inte bara kan appliceras på en kyrka, utan faktiskt även på vilket växande företag som helst.

Paulus börjar med att säga att det är en god sak att önska sig en församlingsledares tjänst. Ordet för församlingsledare är det grekiska ordet episkopos - från vilket ordet och beteckningen biskop härstammar.
När vi hör eller nämner ordet biskop idag, tänker vi alla i första hand på en religiös ledare, klädd i svart med en fet guldkedja och kors runt nacken. Gärna skägg. Detta var verkligen inte vad Paulus syftade på när han använde ordet episkopos, utan det är en religiös efterkonstruktion som blivit ett ämbete snarare än en tjänst. 

Timoteus behövde ingen religiös ledare i svart långrock, smyckad med kristen konst: Han behövde gudfruktiga ledare som kunde hjälpa honom att leda flocken!

Ordet episkopos består av orden epi, som betyder över, och skopos, som betyder att titta, att se, eller att observera. Tillsammans betyder de alltså kort och gott att överse, eller ännu bättre, eftersom det alltid syftar på en person; en person vilken överser.
I det sekulära var detta till och med en yrkestitel på en person som var betrodd med ansvaret över en specifik stad eller region. Han var helt enkelt politisk ledare över ett geografiskt område, och personligt ansvarig för vad som skedde där.
Ordet användes även inom den antika byggbranchen där det syftade till de särskilda byggledarna som hade överblick över hela byggnadsprojektet. Han skulle se till att pengarna spenderades väl, att alla skötte sina jobb, att alla följde regler och ritningar.

Episkopos kan sammanfattningsvis betyda:
- En som Överser
- En Chef
- En Administrator
- En Förman
- En Lagledare
- En Huvudman
- En VD

Du förstår, Timoteus byggde en stor församling i Efesus - han var i den andliga byggbranchen. Då han översåg och ledde en sådan stor församling, byggarbetsplats, behövde han många människor han kunde luta sig mot, som kunde hjälpa honom att leda, bygga, dirigera, och överse det stora bygget.
Han letade efter människor som främst hade ansvar (inte talang!); människor som kunde uppfylla sina uppgifter troget i församlingen, samtidigt som de hjälpte honom att överse både mäniskor och projekt. 
Timoteus behövde männsikor som var pålitliga, ansvarsfulla och som skulle hålla sig till visionen han gav dem; och som både höll deadline och budget.

Detta är sant för varje pastor och andlig ledare. Precis denna typ av medarbetare och ledare behöver vi allihop!
Saknas dessa ledare i ett församlingsbygge så kommer det snart att stanna upp. Då kommer bygget bara sträcka sig så lång en människa, pastorn, lyckas sträcka sig.

Så min fråga till sist: Vill du bli en ledare? Är du i så fall en sådan person som din pastor eller företagsledare letar efter? Kan du bli betrodd med större ansvar? Vad har du gjort för att visa dig pålitlig, eller opålitlig? Varför skulle din ledare vilja betro dig med att överse en grupp människor, ett område i bygget eller ett speciellt projekt?

Kanske är du våldsamt talangfull - jag hoppas det! Talanger och gåvor är underbara! 
Men än mer viktigt: Är du pålitlig, ansvarsfull och trogen? 
DÄR, och bara där, hittar du Bibelns fokus i sökandet efter framtidens ledare!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar