tisdag 22 november 2011

Lyssna på mig, Kungen vill tala!

"Gå ut i hela världen och predika de goda nyheterna för hela skapelsen!"

Predika, predikant...fastcementerade ord, titlar och begrepp idag. När du blundar och tänker på en "predikant" ser du ofta en man (sällan en kvinna!) i övre medelålder, med en kostym av halvfräsht snitt stå på en plattform och förkunna Guds Ord.

Det kan ju vara rätt, absolut! Men vad det detta Jesus menade när han gav sin befallning i Markus 16, som jag citerade ovan?
Nej!

Ordet predika kommer från grekiska Kerusso som betyder "att proklamera, deklarera, förkunna eller framföra ett budskap". Verbet hörde fullt samman substantivet och yrkestiteln Kerux, vilken var "Kungens officiella talesman". Han var tillsatt för att framföra Kungens och Regeringens budskap. Hans specifika jobb var att proklamera, med en klar, ljudlig, kompromisslös och tydlig röst Kungens önskningar, order, event, nyheter, policy, och övriga budskap Kungen önskade ge till folket.

Den som var Kerux var högt aktad, och positionen var sedd som den högsta, mest ädla i riket, efter Kungen själv, eftersom Kerux hade villkorslöst tillträde till Kungen själv.

Vilken ära! Vilken heder!
Där har du din position! Inte bara några få är kallade att predika: Det är en uppgift given alla Jesus lärjungar! Du och jag!
Du har fritt tillträde till Kungen själv, fritt tillträde till hans ord, och du ska kompromisslöst proklamera Hans vilja i varje stad över hela världen! För varje folk, i varje land; överallt!

Oavsett om du är tjej eller kille, ung eller gammal, eller hur du än är klädd: Kliv ut som Jesus Kerux, ta för dig, stå på dig! Du har ingenting att förlora, men allt att vinna!


- Posted using BlogPress from my iPad

1 kommentar:

  1. Hva mener Gud med 1. Timoteus kapittel 12-15?
    Dette har jeg lurt litt lenge på..
    Liker bloggen din forresten :)

    SvaraRadera