måndag 24 september 2012

Vem har huvudrollen?

I en actionfylld passage i 2a Mosebok möter Israels folk en av sina första fiender; Amalek. Det blir där en intensiv strid där följande scen utspelar sig (och tänk dig nu in i en filmscen):

Mose leder folket, men är själv gammal och kan inte längre vara med och slåss. Istället ger han stridsledningen till den mycket lojale och kapable Josua som leder Israels armé helt klanderfritt.
Mose kliver istället upp på ett närliggande berg och ser ner över stridsfältet. Där ber Gud honom att lyfta sina armar och be för folket. Så länge han efter detta har sina armar lyfta har Josua övertaget på fältet; men så snart han tar ner dem så vinner Amalek.

Tillslut blir den gamle Mose så trött att han inte orkar hålla upp sina armar längre, och Josua kommer i underläge. Som tur är var inte Mose ensam på berget, utan Hur och Aron var där tillsammans med honom. De ser nu till att Mose får sitta bekvämt, ställer sig på var sin sida av honom, och lyfter upp hans armar åt honom. Så står de nu tills Josua tillslut vunnit på fältet.

Min fråga, nu när scenen är slut:
Vem hade huvudrollen i det som utspelade sig?

Mose! svarar många. Han var ju redan den stora ledaren och hade en central roll i det som utspelade sig.
Josua! svarar andra. Det var ju faktiskt han som stred på fältet.
Hur eller Aron! finns det säkert de som påstår. De räddade situationen...
Gud? är det en kuggråga Daniel?

Mitt svar: Ingen och alla!

Tänk på det: Ta bort EN av ovan nämnda personer och nederlaget var ett faktum! ALLA var lika viktiga för segern!

I en lokal församling är utslaget precis detsamma:
Pastorn, lovsångsledaren, mötesvärden och toalettstädaren behövs ALLA för att segern ska vinnas! 
Lyft därför varandra, se vikten i andras arbete, njut av genombrott och segrar tillsammans, och bli en duktig lagspelare! En ensam Mose på berget vinner ingen seger...

1 kommentar: