tisdag 7 december 2010

Parasit eller Parakletos?

"Och jag ska be Fadern, och Han ska ge er en annan Hjälpare, som alltid ska vara hos er."
Joh 14:16

Ibland kan vi kristna ha problem med att förstå den tredje personen i Gudomen; helige Ande. Gud Fadern greppar vi, Gud Sonen är enkel att förstå; men Gud Helig Ande?

Jesus sa dock till sina lärjungar att det var bättre för dem att Han drog, så att Han kunde sända helig Ande. Om Jesus säger det, så är det viktigt för oss att vi slutar att tänka oss helig Ande som en spöklik dimma, eller bara en "kraft" under starka möten, och istället börjar behandla Honom som den person Han är, och skaffar oss en relation med Honom!

Det grekiska ordet för Hjälpare som används av Jesus i texten ovan är Parakletos. Det är verkligen ett mångfasetterat ord som kan vara svårt att greppa. Det kan betyda rådgivare, hjälpare, advokat eller helt enkelt vara en yrkestitel för en man som eggade upp armén innan striden. Låt mig dock ge en annan förklaring....

Förstavelsen Para- hittar vi i många andra ord vi använder. Det betyder ordagrant "bredvid". Ett ord det förekommer i är parasit.
En parasit är per definition en organism som lever i eller på (bredvid!) en annan levande organism för att stjäla liv, energi och näring från den. Vår Parakletos är absolut ingen parasit, utan precis tvärtom! Han lever med dig, Han lever i dig och runt dig, Han är en del av ditt liv. Men Han stjäl inget liv ifrån dig, utan Hans uppgift är tvärtom att GE liv, FYLLA dig med energi, och NÄRA dig med Guds kraft!Sug på den karamellen en stund:)

Så helig Ande är sänd att vara din bästa vän, din Hjälpare och uppeggare, men också för att fylla dig med allt Guds liv du behöver! Ta vara på det; lev i det; och njut!
Tacka Gud för helig Ande idag, och ta tillvara på kraften från Honom....då blir livet ett äventyr!
Du är nämligen en Guds Äventyrare!!!

Mer om den helige Ande kommer snart....

1 kommentar:

  1. Är mkt intresserad av den tecknade bilden på parasiten! Var har du hittat den? Vet du vilken parasitart den föreställer?

    SvaraRadera