torsdag 7 mars 2013

Vad läser du just nu?

Ibland stöter jag på människor som suckande säger att de önskar att de läste mer. Jag försöker läsa en hel del böcker, både för nöjes och avslappnings skull, men även för att lära mig nya saker.
Sanningen är den att jag inte riktigt förstå människor som säger att de önskar att de läste mer - ofta följt av ett "Men jag är ingen bra läsare..."

Vad är en bra läsare? Kan du läsa?
Menar du snabb läsare? Varför ska du läsa snabbt? Och hur tror du att du ska kunna läsa snabbt om du aldrig praktiserar?

Nåväl, lite tankar från en trebarnspappa som jobbar mer än heltid inkluderat luncher och kvällar men som fortfarande tar tid att läsa. ;-)

Böcker har förändrat världshistorien och förmedlat kunskap och vishet i tusentals år! Varför uppfinna hjulet två gånger: Varför inte läsa en bok av någon som gått före och lära av dennes misstag och lärdomar?
Du blir rik av att läsa! Du besöker platser, lär känna människor, förstår sammanhang och får ny insikt. Du kan komma närmare Gud, lära känna en händelse i historien, försvinna bort i fantasin och gråta, skratta, bli upprörd, och finna harmoni - allt genom böcker!

En människa som läser lever hundra liv innan hon dör. En människa som inte läser blott ett.

Lite lästips jag kommit tillbaka till mer än två gånger de senaste fem-tio åren:

Skönlitteratur:
- Wallanders serie om Kurt Wallander. Oslagbara deckare, även med internationella mått. Och en fantastisk skildring av 90-talets Sverige.
- Guillous böcker. Allihop faktiskt! Brilliant författarskap och kvalitetshistorier.
- Douglas, Liftarens Guide till Galaxen. Låt dig inte skrämmas bort av att du sett århundradets sämsta film. Böckerna är en skrattfest!
- Tolkiens böcker. Alla jag läst har varit mästerverk.
- Mobergs Utvandrarepos. Underbara skildringar från Sverige och Amerika.

Uppbyggelselitteratur/Teologi:
- Amritzers böcker: Genuina, utmanande och starka. Bäst i Sverige just nu!
- Beveres böcker. Världens bästa bibellärare just nu?!
- Hagins böcker. Världens bästa bibellärare ever?!
- Bonnke: Living a life of Fire.
- Mark Battersons böcker.

- BIBELN! Varje dag! Böckernas bok!!

Vill du läsa mer så ser du till att ta dig tid: Spela mindre på din iPad, se mindre på TV, börja åk tunnelbana, eller sätt dig en hel eftermiddag under din lediga dag.

Just nu är det bokrea i Sverige (jag har inte saknat Sverige mer än just nu...) Nu kan du fynda kvalitetslitteratur över allt! Ut och botanisera!
Lycka till!

1 kommentar:

  1. Mycket bra inlägg - kan bara hålla med och tacka för alla boktipsen! :-)
    Hoppas allt är bra med dej och familjen,
    med hälsning från ett soligt och mycket snöfyllt Norrland :-)
    //Evelina Thornberg

    SvaraRadera