onsdag 28 januari 2009

Praktisk kristendom

Sitter på mitt kontor och förbereder nästa ämne på Bibelskolan: Från Ord till Praktisk Handling. Kristendom är ju inte bara teori - utan framför allt en praktisk tro!

En av mina favoritmänniskor från kyrkans historia är den kompromisslöse Athanasios; som slogs och argumenterade och nästan offrade livet för att utrota irrläror ur 300-talets församling. Han var alltid irriterad på präster, lärare, teologer och biskopar som bara predikade en vacker men filosofisk kristendom. Många predikanter vill bara imponera med sin kunskap eller skolning! Athanasios menade att predikanter ALLTID måste förmedla praktisk teologi - vardagsteologi! Något åhörarna kan begripa, omfamna och applicera på vardagen. Mycket klokt!

En annan, nu levande, Gudsman, Larry Stockstill, har skrivit en bra bok: The Remnant. I den nämner han samma sak med andra ord: En pastor som vill bygga en stor församling ska inte predika för de främsta raderna i kyrkan (där ofta de hungrigaste, mest ambitiösa medlemmarna sitter och "hejar på") utan istället predika för raderna längst ner (där de ensamma, de som kom sent, de som inte är vana att gå i kyrkan sitter). Mycket klokt igen!

Nåväl - nästa vecka börjar det nya ämnet. Sitter och filar på några missions-scenarion jag ska ge eleverna: De blir givna ett scenario och saker händer - vad gör de?? Hur löser de problem som kommer?? De ska diskutera i grupper och sedan redovisa inför klassen. Superspännande!

Nu måste jag in på Maxi och handla kvällsfika: Ikväll kommer alla gruppledare till Missionspraktiken hem till mig och Stephanie. Vi ska be, inspirera, svara på frågor och tala tro!

Vi ses!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar