onsdag 29 februari 2012

Jag vill bli en ledare - del 3

Läser återigen 1 Timotheus kapitel tre denna morgon och studerar, studerar, studerar...

Som jag skrev tidigare: Här finner vi Paulus lista på vilka kriterier en ledare i en församling ska kunna leva upp till. Uppfriskande och uppskärpande läsning! 
Idag på morgonen, med detta kapitel färskt i hjärtat, under tiden jag borstade mina tänder, slår det mig helt plötsligt en sak:

Paulus skriver INGENTING om andliga kvalifikationer i sin kriterielista! Hur mycket ska en ledare fasta? Ska han överhuvudtaget be mycket? Lärjungaträning, demonutdrivning eller smörjelse - det står ingenting!
Istället är fokus helt och hållet på KARAKTÄR, RENHET, TROVÄRDIGHET, GENOMSKINLIGHET, MOGNAD och ATTITYD.

Vilka slutsatser drar jag då, spontant i mitt hjärta, med tandborsten fortfarande i munnen:

1. Karaktär, motiv och attityd är OERHÖRT viktigt för en ledare! Andens frukter (Galaterbrevet kapitel 5) ska synas tydligt. (Oj, vad vilket felkokus vi har i våra församlingar ibland! Ledare som faller, inte lever upp till dessa i Bibeln självklara krav; och istället för att släppa sin position försöker bortförklara, nedvärdera, missbetona och ducka för Bibelord som detta! Skärpning!)

2. Att det andliga livet inte alls betonas i dessa verser kan bara betyda en sak: INTE att det INTE är viktigt, utan TVÄRTOM: Det var så otroligt självklart för ALLA kristna att ha ett inre liv; att be och bygga ett fördolt liv med Gud (Matt 6:5-8!); att leva i fasta och genombrott (Matt 6:16-21!); att dela sin tro, vittna, lärjungaträna och döpa! (Matt 28:19-20, Apg 1:8, Joh 17:15-20, Mark 16:15-16!); att be för sjuka, kasta ut onda andar och vara smord av Gud (Mark 16:17-18!) - allt detta var så grundläggande och självklart att Paulus inte ens behöver betona det när han talar om ledarskap!


Allt detta ovan är en befallning till ALLA troende i ALLA tider: Det betyder att det även gäller för DIG! 

För Paulus skulle det bara ha känts löjligt att börja lista det självklara; för en person som inte levde aktivt i det ovan nämnda skulle över huvud taget inte någonsin bli aktuell för en ledarposition.

Drömmer du om att bli en ledare? Börja då med att få ordning på det grundläggande: Den troendes tjänst! Be mycket; fasta när ingen vet om det; vittna om din tro; döp dina nyfrälsta lärjungar; led dem till andedop vid ditt köksbord; be för sjuka och lovsjung massor i din ensamhet. 

Där, och bara där, bygger du ett ÄKTA kristet liv! Utan detta finns det ingen grogrund för en ledartjänst i ditt liv, oavsett hur många drömmar du haft, eller hur många profetior människor har talat ut över dig...

Börja lev i den troendes tjänst (pukt 2 ovan), och var samtidigt rädd om din karaktär, din trovärdighet och din attityd (punkt 1) - då kvalificerar du för andligt ledarskap!


So long!

PS: Borde vi inte införa skottdagen den 32 Juli vart 4e år istället?? Vem röstar med mig?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar