torsdag 18 mars 2010

Apostoliska församlingar!

På tunnelbanan igår läste jag en intressant artikel ur den teologiska tidskriften Keryx. Den handlade om att definiera vad en Apostolisk församling är genom att titta på församlingen från Apostlagärningarna till och med 200-talet.

Vill inte trötta ut alla mina läsare genom att gå igenom allt, utan istället sammanfatta resultatet åt dig i nio korta punkter. Kom ihåg: Detta var präglande för den förföljda församlingen de 250 första åren; den tid som definierar den Apostoliska tiden (ledarna var Apostlarna, eller "barn" och "barnbarn" till Apostlarna!)

1. Predikans innehåll
Sammanfattas i "Omvänd er - Guds rike är här!" Fokus på omvändelse och frälsning.
Predikan behandlade ofta minst en av fyra punkter: a) Monoteistisk tro på en levande Gud. b) tron på Jesus som frälsare och domare. c) tron på kroppens uppståndelse. d) Den kristnes självkontroll (heligt liv!)
2. Evangeliet om Frälsning
För de första kristna var det ingen skillnad på att bli av med synd eller att bli av med sjukdom. Jesus tog ALLT på korset. Det var lika självklart att Jesus förlåter synder som botar sjukdomar!

3. Konfrontation med demoner
Exorsism var självklart! En stor lärare vid namn Origenes hånar öppet motståndare mot tron för att de inte kan "bota blinda, hela döva eller kasta ut andar!"
4. Kärlek och Medmänsklighet
Kärleken uttrycktes inte bara i ord, utan man tog hand om behövande och bevisade Guds kärlek genom att ge!

5. Karismatik
Gud talade genom drömmar och visioner! Profetior och tungotal var naturligt! Man sjöng i anden, hade tro som kunde flytta berg, och levde nära Anden.

6. Auktoritet och Förnuft
De tidiga apologeterna kunde med både ord och kraft försvara den kristna tron från alla angrepp och intellektuella diskussioner. Här betonas även nattvarden och dopet som viktiga heliga handlingar i tron.
7. De kristna som ETT folk
Trots den mångkulturella mix som fanns runt Medelhavet fann de kristna en unik gemenskap, familjekänsla och känsla av att vara ett nytt folk. Det attraherade lika mycket som ord!

8. Vikten av Boken
Bibeln betraktades som Guds Ord, lyftes högt och predikades dagligen.

9. Renlärighetens försvar
I en polyteistisk värld fanns en iver av att bevara undervisningen obefläckad och ren. Man tog strid för den sanna tron.

Dagens tal om behovet av Apostoliska församlingar sammanfattas här nästan perfekt: SJÄLVKLART behöver vi denna typ av församlingar och kristna igen! Jag ställer upp på varenda punkt!

Hur ser din församling ut? Längtar du efter mer?



PS: Vill du läsa mer? Keryx nr 4 2009, eller Die Mission und Ausbreitung des Christentums in den ersten drei Jahrhunderten, Adolf von Harnack

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar